Παιχνίδι μεταξύ γονέων και παιδιών

Ημερομηνία: 2013-06-20

Παιχνίδι μεταξύ γονέων και παιδιών

Οι ώρες που οι γονείς περνούν παίζοντας με το παιδί τους είναι σημαντικές για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και για την ενισχυση της μεταξύ τους σχέσης. Ας δούμε μερικά σημεία που μπορεί να διευκολύνουν τη διαδικασία του παιχνιδιού και να κάνουν την εμπειρία ευχάριστη για τους γονείς και τα παιδιά.

Δώστε την προσοχή σας στο παιδί την ώρα του παιχνιδιου

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν πως εχουν την προσοχή μας την ωρα που παίζουμε μαζί. Αυτό τους επιβεβαιώνει πως θεωρούμε σημαντικό το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση μαζί τους. Ακόμη κι αν ο χρόνος που έχουμε διαθέσιμος είναι περιορισμένος, για παράδειγμα δεκαπέντε λεπτά κάθε μέρα, το να δώσουμε στα παιδιά την αμέριστη προσοχή μας, περνάει το σωστό μηνυμα, πως ενδιαφερομαστε για το παιδί και τις ιδεες του. Αυτο βοηθάει στο να χτίσουμε τόσο το κοινο μας παιχνίδι αλλα και μια σχέση εμπιστοσύνης.  

Συμμετέχω δε σημαίνει επεμβαίνω

Το ότι παίζουμε με το παιδί δε σημαίνει πως πρεπει εμείς να κατεύθυνουμε το παιχνίδι. Μπορούμε να συμμετέχουμε ακούγοντας αυτά που μας λέει το παιδι, επιβραβεύοντας λεκτικά τις προσπάθειές του και βέβαια έχοντας ενεργό ρόλο, υποστηρίζοντας όχι περιορίζοντας το παιχνίδι. 

Παιχνίδι σημαίνει χαρα

Το παιχνίδι είναι μια αυθόρμητη, εσωτερικά υποκινούμενη διαδικασία που απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του ατόμου. Αυτο σημαίνει με απλά λόγια, πως τα παιδια παίζουν για τη χαρα που τους προσφέρει το παιχνίδι, χωρίς να χρειάζονται πίεση ή ανταμοιβή απο τους γύρω τους. Καμια φορα οι πολυ συγκεκριμένες, προκαθορισμένες ιδέες για παιχνιδι, μπορει να μη βρίσκουν ανταπόκριση απο το παιδί, που ίσως έχει κάτι άλλο στο μυαλό του που θα ήθελε να κάνει, ή έναν άλλο τροπο να προσεγγίσει το παιχνίδι. 

Αν λοιπόν το παιδί μας δεν είναι χαρούμενο και ενεργητικό την ωρα που προσπαθούμε να παίξουμε μαζί, ας σταματήσουμε αυτό που κάνουμε κι ας ακούσουμε το παιδί. Ακολουθώντας τις ιδέες και τα ενδιαφέροντα του είναι πιο πιθανό να βιώσουμε κι οι δυό μια πετυχημένη εμπειρία παιχνιδιού.

Η άμεση βοήθεια δεν είναι πάντα βοηθητική

Υπάρχουν στιγμές που το παιδί μπορει να χρειαστεί τη βοήθεια μας στο παιχνίδι. Παρότι είναι σημαντικο να ξέρει πως είμαστε εκεί αν μας χρειαστει, δεν είναι χρήσιμο να βοηθάμε πολυ σύντομα, χωρίς να του αφήνουμε περιθώριο να δοκιμάσει τις δυνάμεις του ή να πειραματιστεί.

Το μυστικο είναι στην παιχνιδιάρικη διάθεση

Μια πολύ συχνή ερώτηση που απασχολεί τους γονείς είναι: “τι να παίξω με το παιδί μου;”. Αυτό όμως που θα προσέξουμε όταν σκεφτούμε τις χαρούμενες στιγμές παιχνιδιού με τα παιδιά μας, είναι πως δεν έχει τόσο σημασία το τί κάναμε αλλά το ότι υπήρχε μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Η ετοιμότητά μας για παιχνίδι, που εμπεριέχει μια ευχάριστη και χαλαρή διάθεση, χιούμορ και φαντασία, είναι αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε για να παίξουμε. Οι ιδέες παιχνιδιού θα έρθουν στην πορεία και μάλιστα αρκετές θα έρθουν από τα παιδιά μας, αν είμαστε ανοικτοί στο να τα ακούσουμε.επιστροφή
 
           © Paizontas 2013 | Designed by Manster | Developed by Anelixisoft